Journal of Okayama Medical Association
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柿胃石の成分分析における標準物質としての柿渋の有用性

岩室 雅也 岡山大学大学院医歯薬学総合研究科 消化器・肝臓内科学
岡本 裕子 井原市立井原市民病院 内科
村田 年弘 尾道市立市民病院 外科
河合 良成 尾道市立市民病院 消化器内科
白羽 英則 岡山大学大学院医歯薬学総合研究科 消化器・肝臓内科学
岡田 裕之 岡山大学病院 光学医療診療部
山本 和秀 岡山大学大学院医歯薬学総合研究科 消化器・肝臓内科学
Thumnail 126_127.pdf 1.88 MB
抄録
The definite diagnosis of persimmon phytobezoar (i.e., diospyrobezoar) is often accomplished by a component analysis using infrared spectroscopy. However, no studies have been conducted to investigate which substance is the best as a standard for the component analysis. Here we analyzed tannic acid, Japanese persimmon (kaki), fermented persimmon extract (kaki-shibu), conventional dried persimmon, and dried persimmon smoked in sulfur (ampo-kaki) by infrared spectroscopy to determine which would be optimal as a component analysis standard. The spectrum between 1,600 to 600cm-1 of a persimmon phytobezoar was quite similar to the spectrum of kaki-shibu rather than that of tannic acid. Consequently, we conclude that kaki-shibu should be used as a standard for infrared spectroscopy analyses of persimmon phytobezoars.
キーワード
柿胃石(gastric phytobezoar)
タンニン酸(tannic acid)
消化管異物(gastrointestinal foreign body)
成分分析(component analysis)
備考
原著 (Original Papers)
ISSN
0030-1558
NCID
AN00032489
DOI
NAID